Übergewicht

SÚLYFELESLEG ÉS IGG ÉTELINTOLERANCIA

Az IgG ételintolerancia erősítheti az elhízottságot (obezitást) elősegítő gyulladásos folyamatokat

Az obezitás egy olyan krónikus betegség, amit komoly súlyfelesleg és a testzsír-arány kóros növekedése jellemez. Igen megterhelő a szervezet számára, és gyakran pszichológiai teher is egyben az érintettek számára. A súlyfelesleg és az obezitás hátterében valószínűleg anyagcsere-zavarok állnak.

Ma még nem teljesen értjük e betegségek pontos mechanizmusát, az azonban világos, hogy alacsony-fokú gyulladási folyamatok szerepet játszanak az obezitás kialakulásában. Az IgG ételintolerancia erősítheti ezeket a gyulladási folyamatokat. Az ImuPro segít az ilyen késői típusú ételallergiák észlelésében, és támogatja Önt a mérési eredményeken alapuló egyéni útmutatóval. Bővebben.

Az elhízottság és a súlyfelesleg fokozott kockázatot jelent a súlyos táplálkozás-függő krónikus betegségek kialakulásában.

Ha valaki elhízott vagy túlsúlyos, akkor fölösleges testzsírt hord magán. A kalória felvétel és a kalória leadás egyensúlya mindenkinél más és más. A testsúlyt befolyásoló tényezők a genetikai háttér, a túltáplálkozás, az egyhangú étrend, a fölös szénhidrát és zsír bevitel és a fizikai aktivitás hiánya.

Az obezitás növeli ezek kockázatát:

 • szívbetegség
 • stroke
 • izületi gyulladás (artritisz)
 • bizonyos rákok
 1. Bővebben az obezitás és az IgG ételintolerancia kapcsolatáról

  The diagnosis of Crohn’s diseaseAz elhízottság diagnózisa

  A testtömeg indexet (BMI), a magasság és súly egyszerű arányszámát használják általában a felnőttek súlyfeleslegének és elhízottságának besorolására. Ez a definíció szerint a kilogrammban mért testsúly osztva a méterben mért magasság négyzetével (kg/m2). Ha a BMI > 25 (25 – 29,9), akkor túlsúlyról beszélünk. A 30 fölötti BMI elhízottságot jelent. A klinikai összképhez azonban azt is vizsgálni kell, hogy a súlynövekedés negatívan befolyásolja-e a páciens egészségét.

  The diagnosis of Crohn’s diseaseAz elhízás okai

  Míg a testsúlyt számos tényező befolyásolja, a súlyfelesleg és az elhízás alapvetően a táplálékból származó energia felvétel és az energia felhasználás (fizikai aktivitás és testfunkciók) közti egyensúly megbomlásának köszönhető. Bár genetikai és környezeti hatások is szerepet játszanak, az étrendre való odafigyelés és a fizikai aktivitás nem csak a súlynövekedés megelőzése, hanem a súly csökkentése és annak megtartása miatt is fontos.

  Az obezitást szisztémás gyulladási aktivitás is kíséri. Az élelmiszerekkel szembeni válasz olyan hírvivő proteinek termelését indítja be, mint pl. a TNF-alfa.

  A TNF-alfa nevű hírvivő anyag blokkolja az inzulin receptorokat, és így gátolja a sejtek energiaellátását. A vérben lévő glukóz nem vagy csak csökkent mértékben jut a sejtekbe, ahol pedig arra nagy szükség lenne. Ez két mechanizmust aktivál:

  1. A cukor zsírrá alakul

  Mivel a glukóz a vérben marad, a vércukorszint magas lesz. A máj a vércukrot fokozott mértékben zsírsavakká alakítja, melyek aztán a zsírsejtekben tárolódnak. Az inzulin receptorok blokkolása miatt egyre több inzulin termelődik. A fokozott inzulin koncentráció meggátolja a zsírsavak visszaalakulását vércukorrá. Ez azt jelenti, hogy a zsírraktárakban tárolt energia a szervezet számára többé nem hozzáférhető.

  2. Csökken az energiafogyasztás

  A sejtek számára kevesebb energia áll rendelkezésre. Emiatt csökken a sejtaktivitás, és az alap metabolikus ráta, vagyis a nyugalomban elégetett kalóriák mennyisége is csökken.

  IgG ételintolerancia esetén az immunrendszer IgG antitesteket termel bizonyos táplálékkomponensekkel szemben. Ahogy nő az IgG ellenanyag-termelés, úgy emelkedik a TNF-alfa kibocsátás, és egyre több inzulin receptor kerül gátlás alá. A gyulladási folyamat egyre intenzívebbé válik.

  The diagnosis of Crohn’s diseaseAz obezitás és az IgG

  A gyulladásos állapotot kiváltani képes élelmiszerek azonosítása jó lehetőséget kínál arra, hogy az étrend megváltoztatásával pozitívan befolyásoljuk a folyamatot.  Mindig, amikor egy élelmiszer az ellene termelt IgG antitesttel találkozik, egy gyulladási válasz indul be. Tanulmányok szerint az IgG vezérelte diéta pozitív hatással van a súlyvesztésre és a glukóz metabolizmus stabilizációjára.

  Egy 2007-es tanulmány szerint (“IgG antibodies against food antigens are correlated with inflammation and intima media thickness in obese juveniles” Wilders-Truschnig et al. ECED published online 2007; DOI 10.1055/s-2007-993165) szignifikáns korreláció van az obezitás, az emelkedett IgG ellenanyagszint és a gyulladás között. Így az élelmiszerekkel szembeni emelkedett IgG szintnek szerepe lehet a súlyfelesleg kialakulásában.