Reizdarmsyndrom

IRRITÁBILIS BÉLSZINDRÓMA

Az irritábilis bélszindróma bizonyos tüneteit IgG ételintolerancia okozhatja

Az irritábilis bélszindróma (IBS) nagyfokú diszkomfort érzést és stresszt okoz, egyesek életét teljesen ellehetetleníti. Képtelenek dolgozni, társasági eseményekre járni, vagy akár rövid távú utazást tenni.

A tünetek intenzitása egyénenként változó, az évek multával növekedhet. Néhány beteg csak esetenként tapasztal enyhe IBS tüneteket; másoknál állandó, tartósan súlyos tünetek jelentkeznek. Az IBS figyelmeztetés nélkül, de pl. emésztőszervi fertőzés után is felléphet. Az életminőség sok esetben jelentősen romlik.

Gyógyszeres terápiával, székletlágyítók vagy hashajtók adásával a tünetek kordában tarthatók. Mivel a tünetek jelentkezése gyakran bizonyos élelmiszerek fogyasztásához köthető, az IBS betegek sokszor komplikált diétákat dolgoznak ki, amivel jelentősen korlátozzák magukat.

Az IgG ételintolerancia teszt és az azt követő eliminációs és provokációs diéta érdekes megközelítés lehet ilyenkor. Az ImuPro lehetővé teszi, hogy a mérési eredmények alapján igen szelektív módon változtassa meg az étrendjét. Bővebben.

Az IBS leggyakoribb tünetei

 • székrekedés és hasmenés (néha váltakozva)
 • gyomorfájás
 • hasi fájdalom
 • puffadás
 • szorongás
 1. Még több információ az IBS és az IgG ételintolerancia kapcsolatáról

  The diagnosis of Crohn’s diseaseAz IBS diagnózisa

  IBS diagnosztizálására jelenleg nem létezik specifikus eljárás. A diagnózis a kizárás elvén alapul. Az orvos vagy terapeuta azt vizsgálja, hogy más betegségek felelnek-e a panaszokért vagy sem.

   

   

   

  The diagnosis of Crohn’s diseaseAz IBS okai

  Az IBS kiváltó okai egyelőre nem tisztázottak; egy sor tanulmány azt mutatja, hogy az IBS egyes tünetei mögött különböző okok húzódnak meg. Egyik lehetséges kiváltó okként azonban az alacsony-fokú gyulladási állapotra tekintenek.  Az emelkedett specifikus IgG szint okozhat ilyen gyulladásokat. Manapság okkal feltételezzük, hogy az IBS bizonyos tüneteit az IgG-ételintolerancia (III-as típusú allergia) okozza. Amennyiben valóban jelen van élelmiszerekkel szembeni immunválasz, akkor ezek az élelmiszerek ImuPro-hoz hasonló IgG tesztekkel kimutathatók. A vizsgálati eredményekre alapozott eliminációs diéta érdemben csökkentheti az IBS tüneteit. A táplálkozási útmutatót követve a páciens továbbra is fogyaszthat élvezhető ételeket.

   

  The diagnosis of Crohn’s diseaseAz IBS és az IgG tudományos megközelítése

  Számos tanulmány utal az élelmiszerek ellen termelt IgG antitestek szintjének emelkedése és IBS közötti meglévő kapcsolatra. Az egyik tanulmányban (“Food elimination based on IgG antibodies in Irritable Bowel Syndrome: a randomised controlled trial”, Atkinson et al. 2003  Gut 2004; 53: 1459-1464) enyhe IBS formában szenvedő páciensek vettek részt; egyiküknél sem diagnosztizáltak cöliákiát, laktóz-intoleranciát vagy egyéb súlyos betegséget. Az egyik vizsgálati csoport 12 héten át áldiétát kapott, a másik csoport étrendjéből kihagyták az emelkedett IgG-szintet okozó élelmiszereket. Az IgG teszten alapuló eliminációs diétában részesülő pácienseknél az egészségi állapot és az irritábilis bélszindróma szignifikánsan javult.

  Egy másik tanulmány (“The value of eliminating foods according to food-specific Immunoglobulin G antibodies in Irritable Bowel Syndrome with diarrhoea” by Hon Guo et al. 2010  The Journal of International Medical Research 2012; 40:204-210) hasonló következtetésre jut. 77 IBS tüneteket (pl. hasmenést) mutató pácienst vetettek össze 26 IBS-mentes beteggel; az IBS csoportban szignifikánsan magasabb volt az emelkedett IgG antitestszintet mutató páciensek aránya, mint a nem-IBS betegeké. Az IgG-antitestszint emelkedést okozó élelmiszerek elhagyása minden betegnél az IBS tünetek szignifikáns enyhüléséhez vezetett. Végül, egy ImuPro teszttel migrénben és IBS-ben szenvedő betegeken végzett kettős vak tanulmány szerint 10 nap alatt 44%-kal csökkent az abdominális fájdalom, és 42%-kal mérséklődtek az IBS tünetek (Headache 2013 Mar;53(3):514-25).