Morbus Crohn

CROHN-BETEGSÉG

Az IgG ételintolerancia elősegítheti a gyulladást

A Crohn-betegség (CD) egy krónikus gyulladásos betegség, mely leggyakrabban a vékonybél végső és a vastagbél kezdeti szakaszát érinti, de a gyomor-bélrendszer bármely részén jelentkezhet.

A legújabb felismerések szerint az ételintolerancia (III-as típusú ételallergia) is kiválthat ilyen gyulladásokat, így az ImuPro koncepció hasznos kiegészítője lehet a hagyományos terápiáknak. Bővebben az ImuPro koncepcióról.

A CD-ben szenvedő betegek körében gyakori az étvágytalanság és a súlyvesztés, de a levertség és kimerültség érzés is. A tünetek többnyire hullámszerűen jelentkeznek. A betegség időnként fellángol, egy-egy ilyen hullám több héten át is okozhat panaszokat, amit remissziós periódusok követnek mindenféle tünet nélkül.

A Crohn-betegség leggyakoribb tünetei

 • gyomorfájás
 • súlyos rohamokban jelentkező híg vagy véres hasmenés
 • hastáji fájdalom
 1. További információ a CD és az IgG ételintolerancia kapcsolatáról

  The diagnosis of Crohn’s diseaseA Crohn-betegség diagnózisa

  Nem létezik egyetlen diagnosztikus teszt. A diagnózis felállítása különböző vizsgálatok, így véranalízis, székletvizsgálat, ultrahangfelvétel, vastagbél- vagy gyomortükrözés összegzésével történik. A helyes terápiás lépések megtételéhez szükség van a gyulladás kiterjedésének és súlyosságának az ismeretére.

   

   

   

  The diagnosis of Crohn’s diseaseA Crohn-betegség okai

  A CD a gyomor-bélrendszer egyes szakaszait, leggyakrabban a vékony- és vastagbél átmenetét érinti, de az egész emésztőrendszerre is kiterjedhet, sőt ezen kívüli szerveket, így az izületeket, a szemet és bőrt is érintheti. A genetikai háttér is hajlamossá tehet egyeseket a CD kialakulására.

  A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy az élelmiszerek is kiválthatnak ilyen gyulladásokat pl. ételintolerancia révén. Az ilyen ételek elhagyásán alapuló diéta támogathatja a szabványos, gyulladásgátló szerekkel (pl. kortikoszteroidokkal)  történő gyógyszeres terápiát.

   

  A Crohn-betegség és az IgG tudományos megközelítése

  The diagnosis of Crohn’s diseaseA szakirodalom régóta tárgyalja az élelmiszerek Crohn-betegséget okozó trigger szerepét. Mivel a CD gyulladásos betegség, az IgG antitesteknek is fontos szerepe lehet a betegségben, amennyiben egyéb faktorokat ki tudunk zárni.

  Egy 2010-es tanulmányban 79 CD betegnél és 20 kontrollcsoportként szolgáló egészséges személynél vizsgálták az élelmiszerekkel szembeni IgG-antitestek szintjét (“Clinical relevance of IgG antibodies against food antigens in Crohn’s Disease: A double-blind cross-over diet intervention study”, Bentz et al., Digestion 2010; 81:252-264). Ezt követően 40 személy bevonásával kettős vak kísérletben vizsgálták az élelmiszerekkel szembeni IgG antitestek klinikai jelentőségét. A CD betegeknél emelkedett számban találtak ételspecifikus IgG antitesteket. Az IgG antitest-eredményekre alapozva eliminációs diétát dolgoztak ki. A kontrollcsoporthoz képest a székeletgyakoriság statisztikailag szignifikáns csökkenése volt tapasztalható azoknál a CD betegeknél, akik betartották a speciális eliminációs diétát.

  Egy másik tanulmány IgG pozitív élelmiszerek fogyasztásának hatását vizsgálta a CD betegek remissziójára(“The effects of provocation by foods with raised IgG antibodies and additives on the course of Crohn’s disease: A pilot study”. Uzunismail et al., Gastroenterol 2012; 23 (1): 19-27). IgG pozitív élelmiszerekkel történt 3 napos terhelés után valamennyi betegben nőtt az intesztinális gyulladási markerek szintje és a hasi tünetek erőssége, amit szövettani bizonyítékok is alátámasztottak. A szerzők arra következtettek, hogy az emelkedett IgG-antitestszintet okozó élelmiszerek és élelmiszer adalékok kiváltják a tüneteket, és stimulálják a gyulladást CD betegekben.