Symptome für Nahrungsmittelallergie und -unverträglichkeit

Kezdőlap > Symptome für Nahrungsmittelallergie und -unverträglichkeit

AZ ÉTELALLERGIA ÉS AZ ÉTEL-TÚLÉRZÉKENYSÉG TÜNETEI

Az ételallergiák és az étel-túlérzékenységek nagyszámú különböző tünetet okozhatnak

doc-patient-cropMindnyájunknak szüksége van táplálékra, hogy testünket tápanyagokkal és energiával lássuk el, és így teljes és egészséges életet élhessünk. Minden ember egyedi, és egyéni szükségletekkel rendelkezik. Ez vonatkozik a táplálkozásunkra is: az Ön számára megfelelő élelmiszerek másokra nézve károsak lehetnek, és problémákat okozhatnak.

IgG ételintolerancia – különböző krónikus betegségek egyik lehetséges kiváltója

Számos oka lehet annak, hogy bizonyos élelmiszereket nem jól tűrünk, és amelyek puffadást, hasmenést, fejfájást vagy bőrproblémákat okoznak.  Az egyik lehetséges ok az IgG ételintolerancia (III-as típusú allergia).

Ezek a késleltetett allergiák enyhe fokú gyulladásos betegségeket okozhatnak. Másfelől, a gyulladásos folyamatok különböző krónikus betegségek lehetséges kiváltói. Ezért az IgG ételintolerancia vizsgálat és az azt követő eliminációs- és provokációs diéta ésszerű kiindulás lehet olyan páciensek számára, akik az alábbi panaszoktól szenvednek:


IgE ételallergia – tünetek néhány percen belül

Az IgE által mediált allergiák (I-es típus) is felelősek lehetnek bizonyos tünetekért. De a háttérben meghúzódó mechanizmus és az immunrendszer reagálási módja különbözik a III-as típusú allergiákétól. Következésképpen, a tünetek is különbözhetnek – akár egyénenként is. A megkülönböztetés egyik módja az élelmiszer elfogyasztása és a tünetek jelentkezése között eltelt idő.

Az alábbi táblázatban összefoglaljuk a lehetséges tüneteket. Tudjon meg többet az I-es és III-as típusú ételallergiák különbségéről és háttérmechanizmusairól.

  1. Az IgE-ételallergia (I-es típus) és az IgG-ételintolerancia (III-as típus) tüneteinek áttekintése
      I-es típusú allergia III-as típusú allergia
    Étkezés után eltelt idő < 30 perc 3 óra – 3 nap
    Időtartam 1 nap akár 3 napig/ krónikus
    Szív-keringési rendszer
    magas vérnyomás X
    alacsony vérnyomás X
    tachikardia X X
    Gyomor-bél rendszer
    telítettségérzés X
    kólika X
    székrekedés X
    Crohn betegség X
    hasmenés X X
    puffadás X
    irritábilis bél X X
    émelygés X X
    reflux X
    gyomorfájás X X
    hányás X X
    Mentális tünetek
    félelem X
    levertség (depresszió) X
    Anyagcsere tünetek
    inzulin-rezisztencia X
    malabszorpciós szindróma X
    metabolikus szindróma X
    túlsúly X
    Egyebek
    anafilaxiás sokk X
    autoimmun-betegség X
    krónikus fáradság X
    krónikus vashiány a jelentős vérvesztés kizárandó
    szédülés X X
    kimerültség 2 órával az étkezés után X
    általános gyengeség X
    terméketlenség X
    Fájdalmak
    krónikus izületi fájdalmak X
    fibromialgia X
    fejfájás X X
    migrén X
    Légzőszervi tünetek
    asztma (krónikus) X X
    krónikus orrnyálkahártya gyulladás X
    nehézlégzés X X
    száraz orr X
    orrnyálkahártya gyulladás X
    Bőrtünetek
    bőrproblémák (bőrpír, viszketés) X X

Egy további gyanúsított: az étel-hiperszenzitivitás

Az IgE és IgG által közvetített allergiák mellett az étel-hiperszenzitivitások (étel-túlérzékenységek) is okozhatnak egészségügyi problémákat. A túlérzékenységet enzimhiányok, enzimdiszfunkciók vagy malabszorpció (felszívódási zavar) okozzák. Ezekben az esetekben az immunrendszer nem érintett. A tünetek az hiperszenzitivitás típusától függően változnak.

Letöltés

A leggyakoribb étel-túlérzékenységek:

  • Laktózérzékenység: alkalmatlanság a tejcukor (laktóz) megemésztésére a "laktáz enzim" elégtelen szintje miatt.
  • Hisztamin érzékenység: alkalmatlanság a hisztamin lebontására csökkent enzimaktivitás vagy hiány miatt.
  • Fruktóz malabszorpció: alkalmatlanság a fruktóz felvételére a Fruktóz transzporter hiánya miatt.