Jelenlegi felfogás

A VITA JELENLEGI ÁLLÁSA:

ImuPro – a mi koncepciónk

Krónikus panaszok hátterében számos ok meghúzódhat. Ezért fontos kideríteni, mi a panaszok valódi oka. Az egyik feltételezés, hogy a krónikus panaszok kialakulását a gyulladásos reakciók legalábbis elősegítik. Az ilyen gyulladásos reakciókért élelmiszerek is felelőssé tehetők. Erre utalhat bizonyos ellenanyagok (un. IgG antitestek) magas szintje. Ezek az antitestek labordiagnosztikai úton kimutathatók. A gyakorlati alkalmazásban az ily módon azonosított élelmiszerek kihagyása az étrendből már számos esetben a panaszok csökkenéséhez vezetett. Különböző tanulmányok alátámasztják azt a feltételezést, hogy kapcsolat van az élelmiszerek és egyes krónikus panaszok, illetve az abból következő terápiás szemlélet között. Erre épül az ImuPro koncepció.

Az élelmiszer bevitel és a krónikus panaszok fokozódása közötti imént vázolt kapcsolat azonban tudományosan még nem igazolt. További kutatásra van szükség. Ráadásul a tudomány és a hagyományos orvoslás vitatja is ezen összefüggések meglétét. Az ImuPro koncepció ezért jelenleg a kiegészítő gyógyászat módszere. Alkalmazásának előfeltétele minden esetben a terápiás támogatás, és az egyéb kiváltó okok hagyományos orvosi vizsgálatok útján történő előzetes kizárása.

ImuPro – Kritika

A kritikusok gyakori érve, hogy minden emberben képződnek élelmiszerekkel szemben IgG antitestek, és hogy az allergiák amúgy is ritkák. De aztán rendszerint a klasszikus (I-es típusú) allergiáról beszélnek, és nem tesznek kellő különbséget az ellenanyagtípusok között. Az I-es típusú allergiák gyorsan kialakuló tüneteket, pl. kiütéseket okoznak. Az ilyen tünetek jellemzően hisztamin kibocsátáson alapulnak, amiben IgE antitestek is részt vesznek. Az ImuPro ezzel szemben IgG antitesteket vizsgál, amelyek a III-as típusú, un. késleltetett allergiák kiváltói lehetnek. Nem vizsgáljuk tehát sem az IgE által közvetített azonnali, I-es típusú allergiát, sem az ételérzékenységeket, és nem egyedül az un. IgG-4 antitesteket mérjük. Ehelyett az ImuPro teszt IgG-1, IgG-2, IgG-3 és IgG-4 antitesteket mér. Az ImuPro teszt értékelésekor figyelembe kell venni az allergia típusok és az ellenanyag osztályok közötti különbségeket.

Összehasonlítás: IgG-ételintolerancia és IgE-azonnali allergia

I-es típusú allergiaÉtelintolerancia (III-as típusú allergia)
akutkrónikus
IgE-antitestek képzéseIgG-antitestek képzése
hisztamin kiválasztásgyulladási szindróma

ImuPro – további információk

További információ az ImuPro-t megalapozó feltételezett mechanizmusról itt.

A hagyományos orvoslás kritikájával szembeni részletes állásfoglalás itt.