A labor vizsgálat

Kezdőlap > IGG ételintolerancia > A labor vizsgálat

PILLANTÁS A LABORATÓRIUMBA

Az elejétől a végéig: az ELISA tesztlemezek gyártása, a minta előkészítése és a személyre szabott lelet előállítása

Itt szeretnénk részletesen bemutatni Önnek az ImuPro teszt egyes lépéseit: a tesztlemezek előállításától, a vérminta előkészítésén át a részletes ImuPro lelet elkészítéséig.

lab-procedure-1Az imuPro tesztlemezek gyártása

Egy speciális eljárás segítségével 270 féle élelmiszerből kivonjuk a specifikus fehérjéket. A 270 különböző fehérjeoldatot a tesztlemezek egy-egy még üres mélyedésébe pipettázzuk, ahol azok megtapadnak. Ezzel a tesztlemez a laboratóriumi felhasználásra kész.

lab-procedure-2A páciensminta pipettázása

Az esetlegesen IgG-antitesteket tartalmazó vérmintát előkészítjük a későbbi felhasználásra. Az előkészített vérmintából ezután a tesztlemez minden mélyedésébe pipettázunk egy keveset. Mint korábban már említettük, a mélyedésekben megtalálhatók a specifikus élelmiszer fehérjék – a továbbiakban „élelmiszer allergének”.

  1. Szérum és plazma elválasztása centrifugálással
  2. A szérum hígítása
  3. A hígított szérum elosztása a tesztlemez(ek) mélyedéseibe

Ezt követi egy 90 perces inkubáció. Ez idő alatt a vérmintában esetleg jelenlévő IgG-antitestek kötődnek a megfelelő élelmiszer allergénekhez (fehérjékhez).

Példánk szerint a szérumban nagyon sok disznóhús elleni IgG-antitest és kevés búza elleni IgG-antitest található, míg alma elleni IgG-antitestek egyáltalán nincsenek.

A tesztlemez búzafehérjéket tartalmazó mélyedésében a búza elleni antitestek kötődnek meg. Az összes többi, pl. a disznóhús elleni antitest erre nem képes, mert nem illik a búzafehérjékhez. Ezek csak a disznóhús-fehérjéket tartalmazó mélyedésben képesek kötéseket kialakítani. A tesztlemez almafehérjéket tartalmazó mélyedésében semmilyen antitest kötődés nem jön létre, hiszen a vérmintában alma-antitestek nincsenek jelen.

lab-procedure-3

A tesztlemez mosása

A következő lépésben elmossuk a lemezeket, azaz a folyadékot gondosan eltávolítjuk, majd a mélyedéseket alaposan kiöblítjük, hogy az előző oldatból semmi ne maradjon vissza. Csak az élelmiszer-fehérjékhez kötött IgG-antitestek maradnak a tesztlemezen.

lab-procedure-4Az IgG elleni antitest pipettázása

Ezt követően egy új antitestet pipettázunk a lemez minden mélyedésébe, mégpedig egy IgG elleni antitestet. Ennek az antitestnek az a különlegessége, hogy a végéhez egy enzim kapcsolódik, ami színreakciót képes kiváltani. Az újabb 90 perces inkubáció alatt az új ellenanyag a lemezen jelenlévő IgG-antitestek végéhez kötődik.

lab-procedure-5A tesztlemez mosása

A lemezeket ismét alaposan kimossuk

lab-procedure-6Festékoldat pipettázása – színreakció

A következő lépésben adjuk hozzá a festékoldatot. A 60 perces inkubáció során a tesztlemez minden olyan mélyedésében, ahol antitestek vannak jelen, a kötött enzimmolekulák színreakciót váltanak ki. Minél több antitest van egy adott mélyedésben, annál erősebb lesz a színreakció.

Lab Procedure - Step 6Kiértékelés és a személyes lelet elkészítése

A végén megmérjük a színreakciók intenzitását. A mérési eredmények alapján a színreakciót mutató élelmiszereket 3 csoportba osztjuk: „nem emelkedett”, „emelkedett” és „erősen emelkedett”. Ezt követően elkészítjük és kinyomtatjuk az egyedi leleteket.