Gyakori kérdések

Kezdőlap > Gyakori kérdések

1. Általános ImuPro-val kapcsolatos kérdések

 1. 1
  Kell-e koplalni vérvétel előtt?

  Elegendő, ha a vérvétel előtt 2-4 órával már nem fogyaszt ételt. Sok laboratóriumi paraméter meghatározásához 12-órás éhezésre van szükség, de az IgG vizsgálatnál ez nem szükséges. Gondoljon azonban arra, hogy a röviddel az étkezés után levett minta gyakran lipémiás, ami zavarhatja a tesztet. Ügyeljen arra, hogy a vérvétel előtti utolsó étkezés ne legyen túl zsíros. A gyakorlatban ez a következőket jelenti: nem okoz gondot, ha pl. a 11 órai vérvétel előtt 8 órakor még elfogyaszt egy normál reggelit, de nem tanácsos a 13-órai bőséges ebéd után a 14.30-as vizsgálatra menni.

 2. 2
  Mennyire megbízható az ImuPro teszt?

  A vizsgálatot ELISA teszttel végezzük, ami egy bevált standardmódszere a laboratóriumi analízisnek. Az eredmények megbízhatóak és jól reprodukálhatóak, amit rendszeres laborok közötti, nemzetközi kontrollvizsgálatokkal is ellenőrzünk.

 3. 3
  A háziorvosom standard allergia tesztet végzett rajtam. Ez megfelel az ImuPro-val kapott eredménynek?

  Az ImuPro teszt IgG ételintoleranciát vizsgál. Az IgG ételintoleranciával kapcsolatos tünetek 8 – 72 órával az ártalmas élelmiszer vagy adalékanyag elfogyasztása után jelentkeznek. Ezeket a késői (III-as) típusú allergiákat a vérben felszaporodó IgG-antitestek közvetítik. A standard allergiavizsgálatok (ilyen a bőrön végzett prick- vagy scratch-teszt) a klasszikus (I-es típusú), a megemésztett élelmiszerre azonnal reagáló IgE allergiák kimutatását szolgálják. Az I-es típusú allergiák különböznek a késői, IgG-mediált (III-as típusú) allergiáktól. Ezért az eredmények nem összehasonlíthatók.

 4. 4
  Pontosan mi a különbség az IgE és IgG között?

  Az IgG jelentése „immunglobulin G”. Az immunglobulinok a vérben található ellenanyagok. Az immunrendszer ezek segítségével azonosítja és neutralizálja az idegen ágenseket, pl. baktériumokat vagy vírusokat. Mindenkinek a vérében vannak IgG ellenanyagok, de előfordul, hogy ezek az antitestek elkezdenek élelmiszerekkel szemben is reagálni. Ez okozza a késői megjelenésű (III-as típusú) ételallergiákat (ételintoleranciákat). Az IgE allergia a hagyományos „igazi” allergia, ahol a tünetek azonnal jelentkeznek. Növekvő számban jelentkeznek IgG reakciók, ha a bélflóra sérül, de csökkennek, ha étrendet váltunk. Az IgE reakciók esetenként jelentkeznek, de egész felnőtt életünk során megmaradnak. Éppen ezért étrendváltoztatáskor az ImuPro eredmények mellett az IgE vizsgálat eredményét is figyelembe kell venni, mert az IgE-pozitív élelmiszereket állandóan kerülni kell.

 5. 5
  Melyek a leggyakoribb allergének?

  Ezt nem lehet általánosságban megmondani. Az ételallergiák elég egyedi természetűek. Ami az egyik embernek jó, az a másik számára problémás lehet. Mindazonáltal, az ImuPro teszttel végzett sokéves gyakorlat azt mutatja, hogy a tej és tejtermékek valamint a gabonafélék sokaknál váltanak ki immunológiai reakciókat. A glutén, a tojásfehérje, a tejtermékek és a sör-/sütőélesztő mind igen erős antigének, amelyeket allergia esetén feltétlenül kerülni kell. Ez nem mindig könnyű, mert – gyakran rejtve – számtalan gyári termékben megtalálhatók.

 6. 6
  Elvégeztettem az ImuPro tesztet, és egy sor pozitív reakció jött ki. Szükséges-e a tesztet hónapokkal később megismételni?

  Nem, ez általában nem szükséges. Még ha a megismételt teszt nem is érzékelne egyes ellenanyagokat, ez még nem jelenti azt, hogy ajánlott lenne újra fogyasztani mindazokat az ételeket és adalékokat, amelyekkel szemben az intolerancia kimutatható volt. Az immunrendszer memóriával rendelkezik, és újraindítja az ellenanyag termelést, ha olyan antigénnel találkozik, amire korábban már reagált. A szükséges étrendváltoztatások bevezetése után azonban az ellenanyag termelés általában csökken. Az emésztőrendszer természetes működésének helyreállása pont ennek a jele. A vizsgálatot csak akkor kellene megismételni, ha a tünetek visszatérnének, bár ez valószínűtlen, ha tartja magát az étrendjéhez és a rotációs terv előírásaihoz. Ha meg kell ismételni a tesztet, ajánlatos két év szünetet tartani két vizsgálat között.

 7. 7
  Néhány tünetem nem szűnt meg, hiába követtem az ImuPro étrendet. Miért van ez?

  Panaszainak/tüneteinek egy részét nem ételintolerancia, hanem valami más okozza. Ezeket az ImuPro nem mutatja ki. Ilyenek lehetnek a bélflóra bizonyos defektusai, enzimdefektusok és hormonális problémák (különösen nőknél). Szóba jöhetnek még környezeti szennyezések, nehézfém terhelés és fogászati fémek is.

 8. 8
  Hibáztam az étrendváltoztatás során. Elölről kell kezdenem az egészet?

  Egy esetenkénti hiba nem jelent komoly gondot. Ha véletlenül olyan ételt fogyasztott, ami tartalmazott tiltott összetevőt is, akkor néhány napig rosszabbul érezheti magát, de ha nem követi el újra, szervezete gyorsan helyreáll.

 9. 9
  Hogyan hozható össze az ImuPro diéta és a vendéglői étkezés?

  Ritkán főz magának, de rendszeresen jár kifőzdébe és étterembe? Ez kissé bonyolultabbá teszi az étrendváltást, de messze nem lehetetlen. Általában nem tudhatja, hogy milyen összetevőkből áll a kész- vagy a feltálalt étel, de az alábbi tippek segítenek az étrendváltás menedzselésében: Vendéglőben kerüljük a szószokat. A grillezett hús vagy hal krumplival vagy rizzsel, a zöldségek vagy saláták általában nem jelentenek gondot. (Tartsa fejben a kerülendő élelmiszereket!) Megrendelheti a salátát öntet nélkül is, és aztán használhatja a saját, otthonról hozottat is. A munkahelyi étkezdébe amúgy is vihet otthonról hozott ételt: Legyen a vacsora a fő étkezés, és készítsen nagyobb adagot. A maradékot felhasználhatja a másnapi ebédhez salátaként. (Ha pl. csirke volt rizzsel, ebből készíthet rizses hússalátát avokadóval vagy mandarinnal.) Az étteremben a pincért is megkérdezheti, hogy a választott étel milyen összetevőket tartalmaz.

 10. 10
  Azt olvastam, hogy sok bírálat éri az IgG tesztet, még orvosok részéről is. Pl. azt mondják, hogy nem minden pozitívra tesztelt élelmiszer okoz tüneteket, és így az IgG teszt „fals pozitív” eredményeket ad. Honnan tudhatom, hogy ez a kritika nem megalapozott-e?

  Mindenekelőtt az, hogy az IgG-antitestek nem okoznak látható tünetet, még nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincs reakció. Ha az immunrendszer egy bizonyos elfogyasztott élelmiszerrel szemben IgG-antitesteket termel, az gyulladáshoz fog vezetni, de ez a gyulladás nem feltétlenül látszik kívülről. Másrészt, az ImuPro nem állítja, hogy kapcsolat van egy élelmiszer és egy bizonyos tünet között. Ez csak az első lépés annak kiderítésében, hogy mely élelmiszerek okoznak Önnek problémát. Az ImuPro élelmiszerekkel szemben termelt IgG-antitesteket, azaz késői típusú ételallergiát mutat ki. Ha ezeket a pozitívnak bizonyult élelmiszereket kihagyja az étrendjéből, akkor a gyulladási folyamat megállítható, és szervezete regenerálódhat. Ezt követően lehet a kihagyott élelmiszereket visszavenni. Egyszerre mindig csak egyet, hogy a provokáció során kiderüljön, mely élelmiszerek okoznak problémát. Ha a panaszok újból jelentkeznek, akkor tudhatja, hogy az éppen visszavett élelmiszer okozta ezt. (Mellesleg, ugyanezt a stratégiát követik az IgE-mediált klasszikus allergia esetén is.)

 11. 11
  A kritikusok szerint az IgG teszt alultápláltsághoz vezet. Hogy lehetek biztos benne, hogy ez nem történik meg, ha az ImuPro teszt eredményeit alkalmazom?

  Hiányos vagy alultápláltság két okból sem következik be az ImuPro alkalmazása során: a rotáció és a reintrodukció. Miután az ImuPro teszttel azonosítottuk a lehetséges „trigger” élelmiszereket, akkor készül egy étrendterv, ami kihagyja ezeket, a megengedett élelmiszereket pedig 4-5 naponként rotálja. Ez fenntartja az étrend változatosságát, és biztosítja a szervezetnek mindazt, amit igényel. A provokációs fázis végeztével bizonyos élelmiszerekről kiderülhet, hogy mégis fogyaszthatók. Ez is növeli a rotációba bevonható élelmiszerek számát, ami garantálja a diverzifikált és kiegyensúlyozott étrendet. Amit a kritikusok állítanak, az nem áll az ImuPro-ra. Az ImuPro egy hasznos eszköz, ha olyan krónikus gyulladásos tünetektől szenved, mint hasmenés, puffadás, migrén, súlyfelesleg vagy bőrbetegség. Az ImuPro segít kiszűrni a lehetséges tüneteket kiváltó élelmiszereket. Ezek elhagyásával a gyulladás megállítható, a provokációs fázisban pedig azonosíthatja is a ténylegesen tüneteket okozókat.

 12. 12
  Rendelkezik az ImuPro teszt valamilyen tanúsítvánnyal?

  Az ImuPro tesztet és az antigéneket az R-Biopharm nevű német cég gyártja az ISO 9001 és ISO 13485 szigorú minőségbiztosítási előírásainak betartásával, amit a DQS akkreditált az ISO 9001 és EN 46001 (gyógyászati eszközök) nemzetközi szabványok alapján. A cég 2003-ban ISO 13485 szerinti minőségbiztosítási akkreditációt is szerzett. A tesztben felhasznált valamennyi reagens rendelkezik CE minősítéssel. Köszönhetően annak, hogy az ImuPro teszteket világszerte több mint 20 erre specializált laboratórium használja, évente futtatott laboratóriumi körkontroll vizsgálatokra is van lehetőség, ezzel is biztosítva mindegyik laborban és a teszt minden lépésében az állandó minőséget.

2. Az ImuPro lehetséges kontraindikációi

 1. 1
  Gyerekeknél és csecsemőknél is alkalmazható a teszt?

  A 12 hónapnál idősebb gyerekeknél alkalmazható a teszt. Az ennél fiatalabbaknál az édesanyát célszerű tesztelni, mert a terhesség során ő adta át gyermekének az ellenanyagait a placentán keresztül. Felnőttnél egyszerűbb a vérvétel, és az ellenanyagok koncentrációja is magasabb. A csecsemők immunrendszere még nem teljesen kifejlett, és nem rendelkezik azzal a puffer kapacitással, mint az anya.

 2. 2
  Elvégezhető a teszt akkor is, ha korlátozó diétán vagyok?

  Igen, ilyenkor is alkalmazható a teszt. Legyen azonban tisztában azzal, hogy az elhagyott élelmiszerekkel szembeni reakció sokkal kisebb lesz, mintha korlátlan étrenden lenne. Ha bizonyos élelmiszereket már több mint 6 hónapja nem fogyasztott, ezekre a teszteredmény várhatóan negatív lesz, mivel az IgG-ételantitestek eltűnnek, ha az élelmiszert nem fogyasztjuk.

 3. 3
  Antibiotikumot szedek. Befolyásolja ez az eredményeket?

  Feltéve, hogy nem szed immunszupresszánsokat, egy rövid antibiotikum kúra nem befolyásolja az eredményeket. A tartós antibiotikum szedés azonban befolyásolhatja a bélflórát, és növelheti az észlelt pozitív reakciók számát. Ha jelenleg valamilyen gyógyszeres kezelés alatt áll, a biztonság kedvéért kérje az ImuPro szakmai tanácsát.

 4. 4
  Milyen gyógyszeres kezelés befolyásolhatja a vizsgálati eredményeket?

  Bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják az ImuPro teszt eredményeit, így kétség esetén kérjen sz ImuPro-tól szakmai segítséget. A hosszú antibiotikum kúra interferálhat az eredményekkel. Ha jelenleg is szed, vagy nemrég szedett immundeprsszánsokat (pl. kortizont, szteroidokat, prednizont, stb.), az szintén befolyással lehet. A legjobb, ha a teszt megrendelése előtt kikéri az ImuPro véleményét.

 5. 5
  Rendszeresen használok szteroid alapú inhalálókat. Kérhetem az ImuPro vizsgálatot?

  Az ilyen inhaláló szerek szteroid tartalma rendszerint olyan alacsony, hogy nem befolyásolják a teszt eredményét.

 6. 6
  Befolyásolhatja a kortizon kenőcs az eredményeket? Van egy potenciális páciensünk, akit érdeklődik az ImuPro teszt iránt. Jelenleg kortizon kenőcsöt használ a bőrproblémájára, de aggódik, hogy a kortizon befolyásolja a tesztet. Meg tudják ezt erősíteni? Jelenleg a legalacsonyabb kortizon dózison van, és nem akar lemondani a kenőcsről, mert, bár nem szüntette meg a tüneteit, de segít az ekcémáját kordában tartani.

  A kortizon kenőcs nem befolyásolhatja a teszteredményt, ha a koncentrációja alacsony, és lokálisan alkalmazzák. Ha a páciens nem szed tablettákat, akkor elvégeztetheti a tesztet. A biztonság kedvéért azt javasoljuk, hogy végeztessen szérumból totál IgG meghatározást. Ha a koncentráció nem csökkent a referencia tartomány alá, úgy nem várható a teszt negatív befolyásolása.

 7. 7
  Megfáztam és/vagy lázam van. Elvégeztethetem az ImuPro tesztet?

  Tapasztalatunk szerint nem jelent problémát, ha a páciens megfázott vagy még láza is van. Inkább csak elővigyázatosság, ha azt javasoljuk, hogy várja meg, amíg a láz elmúlik, és csak ez után jelentkezzen vérvételre.

 8. 8
  TNF-gátlót (pl. Infliximab, Humira, stb.) szedek. Elvégeztethetem az ImuPro tesztet?

  A TNF-gátlókról egyelőre nem mutattak ki semmilyen az ImuPro tesztre kifejtett zavaró hatást. A biztonság kedvéért előbb célszerű megméretni a szérum totál IgG ellenanyagszintjét. Ha az a referencia tartományba esik, akkor a teszt elvégezhető.

3. Ételek és italok: néhány dolog, amit érdemes tudni

 1. 1
  Szabad alkoholt fogyasztani az ImuPro étrendi útmutatásainak követése közben?

  Az alkoholos italokat célszerű elkerülni az első fázisban, amikor az immunrendszer stabilizálódik. Később, a megváltoztatott étrendbe belefér alkalmanként egy-egy pohár száraz bor vagy pezsgő. Az ImuPro nem magukat az italokat, hanem az összetevőiket, a szőlőt, a gabonaféléket, az élesztőt és a malátát vizsgálja. Ha valamelyikkel szemben fokozott IgG-antitest termelés mutatkozott, úgy az elkerülési fázisban teljesen le kell mondania az italokról.

 2. 2
  Az ImuPro ajánlásainak követése közben ihatok kávét?

  A kávé nem ajánlott. Különösen a pörkölése közben keletkező anyagok fejtenek ki irritáló hatást a bélnyálkahártyára. Ez növeli a bélfal áteresztőképességét az élelmiszerek anyagai számára. Fokozzák a gyomorsavtermelést, ami gyomorégést, telítettség érzést és émelygést okoz. Az elmúlt évek tapasztalata szerint a kávé elhagyása pozitív hatású. Ezért ajánlott a kávét akkor is elhagyni, ha a tesztben nem volt rá pozitív reakció. A legjobb gyógynövény vagy gyümölcs italokra áttérni. A koffein stimuláló hatását fekete tea fogyasztásával is elérhetjük, de azt is rotációban, nem minden nap. A koffein másik alternatívája a guarana nevű trópusi növény.

 3. 3
  Mi a helyzet a zöldség- és gyümölcslevekkel vagy turmixokkal – ihatom ezeket?

  A zöldség- és gyümölcslevek vagy turmixok valójában nem igazán italok, inkább folyékony ételek, hiszen igen nagy mennyiségű gyümölcsöt vagy zöldséget kell egy pohárnyi kedvéért kipréselni. Ha néha-néha mégis inna egy pohár gyümölcs- vagy zöldséglevet, akkor hígítsa vízzel, vagy vegyen hozzáadott cukor nélküli, 100%-os gyümölcstartalmú leveket. Figyelem: Csak azok a gyümölcsök és zöldségek engedélyezettek, amelyekkel szemben nem volt reakció.

 4. 4
  Ha a páciens túlérzékeny a kávébabra, akkor általában a koffeint is kerülnie kell, pl. kóla vagy energiaitalok formájában is?

  A koffein a kávébab alkotórésze. A tesztben a kávébab egészét vizsgáljuk, így nem tudunk különbséget tenni kávé és koffein között. Lehet, hogy mindkettőre reagál, de lehet, hogy csak az egyikre. Kezdetben kerülje mind a kávét, mind a koffeint. Várjon legalább 3 hetet, vagy amíg a tünetei stabilizálódtak, majd próbáljon ki egy koffeintartalmú italt.

 5. 5
  Már évek óta tudom, hogy érzékeny vagyok búzára, zabra, rozsra és árpára, és ezért be kellett szüntetnem a sörivást. A búzából és más gabonafélékből készülő égetett szeszek (pl. vodka, scoth vagy bourbon) fogyasztása is tilos?

  Minden gluténtartalmú gabonaféléből készült fermentált italt, így a sört, de a maláta italokat is, kerülni kell. Ellenőrizze a gyárilag készült turmixok és shake-ek összetevőinek listáját. Minden lepárlással készült szesz gluténmentes, hacsak nem adtak hozzá glutént a desztillálás után (koktélok). A maláta whiskey-k gluténmentesek, mivel nem adnak hozzá semmit desztillálás után, csak a hordós érlelést.

4. Tej és tejtermékek, kalcium ellátás, tejallergia vs. laktóz-intolerancia

 1. 1
  Kialakulhat kalciumhiány, ha teljesen le kell mondanom a tejtermékek fogyasztásáról?

  Nem. A legtöbb tejalternatíva kalciummal dúsított. Ha ragaszkodik a rotációs elvhez, akkor nem kell kalciumhiánnyal számolni. A brokkoli pl. magas kalcium-tartalommal rendelkezik. Növekvő kalciumigény esetén az ételekhez adott táplálék kiegészítők fogyasztása javasolt (ortomolekuláris kezelés).

 2. 2
  Egy páciensünk tejreakciót mutatott. Helyes az, ha laktóz- és kazeinmentes tejet fogyaszt?

  Nem. Az ImuPro-val az illető élelmiszer specifikus fehérjéi ellen termelt antitesteket vizsgálunk. A laktóz nem szerepel a tesztben, mert a laktóz nem fehérje, hanem egy cukor, ami nem vált ki antitesttermelést. A laktóz-intolerancia egy öröklött vagy szerzett enzimhiány. A laktóz megemésztésére való alkalmatlanság. A laktózmentes tej ugyanazokat a proteineket tartalmazza, mint a normál tej. A tej kb. 30 különböző fehérjét tartalmaz. Kazeinből van a legtöbb, de az ImuPro teszt nem vizsgálja, hogy az egyes proteinek közül melyik okozott reakciót. Tejre pozitív pácienseket kazeinre megvizsgálva azt látjuk, hogy egy jelentős részük nem reagál kazeinre, míg más összetevőkre igen. Vagyis, ha a páciens kazeinmentes tejet fogyaszt, akkor lehet, hogy tolerálni fogja, de ez nem megjósolható. A leghelyesebb az, ha a javasolt időre teljesen eliminálja az étrendjéből a tejtermékeket. Ennek leteltével a provokációs fázisban lehet a tej visszavételével próbálkozni.

 3. 3
  Mit jelent az, hogy „tej, főtt”? Ez ugyanaz, mint a pasztőrözött tej?

  A főtt tej olyan tej, amit legalább 30 percig forralunk, lehűtünk, és a tetején képződő bőrt eltávolítjuk. Forralás közben a tej fehérjéi denaturálódnak, és ezzel a legtöbb antigén struktúra megsemmisül. Az esetek többségében a tehéntejre pozitív páciensek jól tolerálják a forralt tehéntejet. Az intolerancia csak akkor marad meg a forralt tejjel szemben is, ha a reakció valamilyen hőre stabil antigén ellen irányul. A 30 perces forralás és a bőr eltávolítása után jó eséllyel fogyaszthatja. A forralt tej ugyanannyi kalciumot tartalmaz, mint a nyers tej. A pasztörizált tejet csak 75°C-ra melegítik, 15 másodpercig. Az UHT tejet 1-2 másodpercig melegítik 135°C–ra; ezzel a fertőző ágenseket ölik el. Az UHT tej fehérjéinek minősége nem változik meg. Más szavakkal, a pasztőrözött és az UHT tej nyers tejnek tekinthető (az ImuPro szempontjából).

 4. 4
  A feleségem és a fiam allergiásak a tejtermékekre, pl. tehéntejtermékekre. Tudni szeretnénk, hogy a bivalytej (pl. Olaszországban Mozzarella, Sri Lankán túró előállítására használják) alkalmas tejtermék-e, vagy ez egy más ételcsoport.

  Nem, ez nem egy másik ételcsoport. A bivalytej és az abból készült termékek tehéntejnek tekintendők. Az ImuPro egy korábbi változatában a bivalytej is szerepelt a tesztben, de az eredmények 99%-ban megegyeztek a tehéntejjel. Ezért a bivalytejet inkább egy másik élelmiszerre cserélt, mert nem volt érdemes külön mérni.

 5. 5
  A rennet sajtra (tehén) pozitív volt a reakcióm. Ez azt jelenti, hogy tejoltó enzim nélküli sajtot ehetek?

  Mivel mindkét sajtféle tartalmazza a tehéntej fehérjéit, azt tanácsoljuk, hogy ne tegye.

 6. 6
  Detektálható az ImuPro teszttel, ha laktóz-érzékeny vagyok?

  A laktóz-intolerancia különbözik attól, ha valakinek tejjel vagy tejtermékekkel szembeni IgG-ételintoleranciája van.

  Laktóz-túlérzékenységnél az ehhez szükséges enzim hiányában a szervezet képtelen megemészteni a laktózt (a tejcukrot). Az ImuPro teszt nem enzimaktivitásokat mér, hanem különböző élelmiszer-fehérjék ellen termelt IgG-antitesteket keres. Lehet, hogy Önnek III-as típusú ételallergiája van tejtermékekkel szemben, de az nem jelenti szükségszerűen azt, hogy laktóz-intoleráns is egyben, és viszont.

 7. 7
  Egyik páciensünk ImuPro rotációs étrenden van. Valamennyi tejtermékre erősen emelkedett IgG-antitestszintet volt, és most azt szeretné tudni, hogy használhatja-e a zuhanyozó géljét, ami egyebek mellett shea vajat, tejproteint és laktózt tartalmaz. Aggódik, hogy esetleg bőrön át felszívódhat. Lehetséges ez?

  A páciens félelme megalapozott. Tudjuk, hogy az antigének a bőrön át is abszorbeálódnak. Lehetőleg kerülje a fürdőgél használatát.

 8. 8
  A Halloumi egy juh- vagy kecsketejből készült sajt. Miért tesztelik ezt a fajta sajtot külön, ha az ImuPro listán amúgy is szerepel a kecske- és juhsajt?

  A Halloumi egy speciális sajtféle, mert az ehhez használt tejet több lépésben, hosszabb időn át főzik, akár 90°C-on is. Eközben a tej (a tehéntej is) elveszíti antigenicitásának egy részét, ami ezt a sajtot elviselhetőbbé teszi a tejallergiások számára. Ezt egyik Crohn-betegén figyelte meg egy török professzor az Isztambuli Egyetemen. Tejallergiás páciense tolerálta a Halloumit, de más sajtokat nem. Az allergiás reakció csak akkor marad meg Halloumi fogyasztásakor is, ha az ellenanyag egy hőre rezisztens epitóp ellen irányul. Ezért úgy döntöttünk, hogy bevesszük a Halloumi tesztet is, hogy ezzel egy újabb alternatívát kínálhassunk a tejallergiás pácienseknek.

5. Gabonafélék, glutén vs. búza-intolerancia

 1. 1
  Mi a búza vagy kamut esetében használt antigén? Néhány páciensük reagál ezekre a gabonákra, míg gluténra nem.

  A gabonafélék kivonatai csak vízben oldódó proteineket tartalmaznak, míg a glutén csak alkoholban oldódik – vagyis a gabona extraktumok csak gabonafélékre specifikus proteineket tartalmaznak, de glutént nem. Vagyis: Ha a páciens gluténre nem mutat reakciót, de reagál a különböző lisztfélékre, akkor az intoleranciája a lisztek specifikus fehérjéivel szemben áll fenn. Ez egészen ritka. De ha van egy ilyen eset, ez azt jelenti, hogy a páciensnek kerülnie kell a kérdéses lisztféléket, még ha gluténnal szembeni intolerancia nem is mutatható ki.

 2. 2
  Kérjük, magyarázzák el, hogyan lehetséges búza-intolerancia glutén-túlérzékenység nélkül?

  Az a tény, hogy a búza pozitív, a glutén pedig negatív, nem különleges. A búzaproteinek gluténból és búza-specifikus proteinekből állnak. Mivel a glutén vízben nem oldódik, esetében alkoholos extrakciót kell végezni, és külön kell vizsgálni. Ez a mérőhely nem tartalmazza a többi, vízben oldódó búzafehérjét. Ugyanígy, a búza mérőhelye nem tartalmazza a glutén molekulát. Ez tehát két teljesen különböző teszt, és előfordul, hogy csak egyikre vagy mindkettőre kialakul a túlérzékenység. Előbbi estben csak egyik allergénre (búza vagy glutén), a másik esetben mind a búzára, mind a gluténre pozitív reakciót kapunk.

 3. 3
  A durumbúza (grano duro) hiányzik a tesztből. Ennek lisztjét használják mindenhol spagettihez és más olasz tésztákhoz. Hogyan vonatkoztathatjuk pl. a gabonafélékre kapott eredményeket a durumra?

  A durumbúza pontosan ugyanolyan módon reagál, mint a normál búza. A különböző búzafajok major antigénjei teljesen megegyeznek. Ami különbözik, az az egyes proteinek és enzimek mennyisége, vagy a keményítőtartalom. Bízhat benne, hogy a gluténre és a búza-specifikus fehérjékre kapott eredmény a durumbúzára is igaz.

6. Tojás és élesztő

 1. 1
  Mit kell elkerülnöm a tojás-proteinekre kapott reakció esetén?

  Minden tojásfehérjét tartalmazó élelmiszert. A tojásfehérje egy csomó élelmiszer termékben megtalálható. Ezek a proteinek különböző nevek alatt rejtőznek: tojásfehérje, ovalbumin, livetin, albumin, lizozim, E1105, globulin, ovomucoid, lecitin, E233. Ha kerülnie kell a tojásfehérjét, annak kötőhatását helyettesítheti 1 evőkanál szójaliszt és 2 evőkanál víz keverékével. Szója-inkompatibilitás esetén a szójaliszt helyettesíthető kukorica-, burgonya- és rizsliszttel. Ügyeljen arra, hogy a bor is tartalmazhat tojásfehérjét.

 2. 2
  Egyik ügyfelünk élesztőre kapott pozitív eredményt. Az ajánlásokban egyik alkalmas alternatívaként az élesztőpótló kovász van említve. Azt kérdezi, hogyan lehetséges ez, hiszen a fermentáció során élesztő keletkezik? És nem ugyanez a helyzet az ecettel?

  A sima kovászos fermentációt laktobacillusok végzik, ami egy baktérium törzs, és nem élesztő. Így amikor a pék szándékosan kerüli az élesztőt, akkor a kovászban biztosan nem lehet belőle nagy mennyiség. Az ecetnél hasonló a helyzet. Az ecet végső fermentációját sem élesztőgombák, hanem baktériumok, ecetsav baktériumok végzik, többnyire magas százalékú alkoholból. Az iparilag előállított ecet aligha tartalmaz élesztőt; esetleg néhány kézi előállítású ecetben fordulhat elő nagyobb mennyiségben élesztő.

7. Egyéb allergének

 1. 1
  A citromra reagálok. Kerülnöm kell a citromsavat?

  Nem, nem kell. A citromsav egy egyedi vegyszermolekula. Ön a citromban lévő fehérjékre reagált.

 2. 2
  A vaníliára reagálok. Kerülnöm kell a vanilint?

  Nem, nem kell. A vanilin egy kémiai úton előállított aroma, aminek eltérő az összetétele.

 3. 3
  Mit tegyek, ha gyötrő vágyat érzek egy tiltott élelmiszer iránt?

  Az allergia és a leküzdhetetlen szükségérzet közötti kapcsolat ismert. Ha ilyet érez valamilyen élelmiszer iránt, próbáljon meg kitartani. Normális esetben ez a vágy 3-5 nap alatt csillapodik. Az ellazulás segíthet: pl. egy kellemes illat vagy illóolaj a bőrre.

 4. 4
  Ehetek édességeket?

  Igen, szabad. De az édességeket is a rotációs tervbe kell illeszteni. Válasszon például édes kukoricakekszet, ha aznap kukoricát fogyaszt, vagy tönköly kekszet a „tönköly napon”. Az iparilag előállított édességeket, csokoládét, süteményeket, azonban kerülni kell.

 5. 5
  Egyik páciensünk méz (keverék) reakciót mutat. Tudni szeretné, hogy mit takar a keverék?

  A méz keverék azt jelenti, hogy az ImuPro nem egy bizonyos, egy virágból előállított mézet vizsgál. Helyileg többnyire többféle méz közül lehet választani. Ezért mi az „általános mézet” választottuk, amit a szupermarketben kapni. Ezek a mézek különböző méhkolóniák, különböző virágokból gyűjtött, pool-ozott nektárjából származnak. Ezért hívjuk keveréknek. Így a páciensnek az eliminációs fázisban mindenféle mézet kerülnie kell.

 6. 6
  A vizsgálati eredményem pozitív volt tanninokra. Milyen élelmiszereket kell elkerülnöm?

  A tesztünkben használ tannin szintetikus tanninsav. A tannin kifejezés különböző anyagok nagy csoportját takarja, és élelmiszerenként vagy növényenként változik. Mivel a tanninok vízoldékonysága alacsony, az élelmiszer-kivonatokban lévő tannin mennyisége kicsi, és függ a gyümölcs érettségétől is. Ezért a tanninra mutatott reakciót a megfelelő, tannint tartalmazó élelmiszer reakciójához kell viszonyítani. A tanninnal szembeni szenzitizációt azonban inkább a bizonyos gyógyszerekhez, krémekhez vagy átalakított élelmiszerekhez adott tanninsav váltja ki. A kóros reakciók kialakulásának kockázatát inkább az ilyen hozzáadott tanninsav, semmint a természetes tannin komplexet tartalmazó élelmiszerek jelentik.

 7. 7
  Lenne egy kérdésem az Aspergillus niger-rel kapcsolatban. Nem tudják véletlenül, hogy kiirtható-e a gomba az élelmiszer fagyasztásával vagy bizonyos ideig tartó, forráspontig való hevítésével? Amire leginkább gondolok, az a diófélék, olajos magvak és szárított gyümölcsök.

  Az Aspergillus egy penészgomba, ami spórákat képez. A spórák rendkívül ellenállóak a hővel, hideggel, szárazsággal szemben. Hosszú időn át és extrém körülmények között is életképesek maradnak. Fagyasztással semmit nem lehet elérni, sőt még ront a helyzeten. A legalább 30 perces forráspontig való hevítés megöli ugyan az élő alakot, de a spórákat nem. Lehűlés után a spórák kikelnének. Megölésükhöz sterilizálást kéne végezni 125°C-on és nagy nyomáson. Úgy véljük, egyszerűbb elkerülni az érintett élelmiszereket.

8. Eddig soha nem fogyasztott élelmiszerekkel szembeni reakció és a kereszt-reaktivitás

 1. 1
  Egyik páciensem intoleránsnak bizonyult néhány halfélével szemben, miközben állítja, hogy ezeket soha nem fogyasztotta. Elmondta, hogy omega-3 készítményt szed. Van valamilyen kapcsolat az omega-3 bevitel és a hal-intolerancia között?

  Nem, nincs ilyen kapcsolat az omega-3 zsírsavak és a halra mutatott reakció között. Mivel az omega-3 egy zsírsav, és elkülönítik a fehérjéktől, így az omega-3 kapszulákban nincs fehérje. De lehet, hogy a páciens surimit vagy más halkészítményt fogyaszt. Ezek keresztreakciót mutathatnak a halfélékkel.

 2. 2
  Az ImuPro eredményeim széleskörű hal-intoleranciát mutattak. A pisztráng kivételével ezeket a halakat nem fogyasztom (némelyikből soha nem ettem). Ritkán valóban fogyasztok halat, de leginkább csak nyáron, és teljesen eltérő halféléket, amelyekre egyáltalán nem vagyok érzékeny. Ez hogyan lehetséges?

  Ez a jelenség a kereszt-reaktivitás. Attól függ, hogy a szervezet milyen specifikus fehérjékkel szembeni ellenanyagokat képez. Sok páciens fogyaszthat egy bizonyos halat, miközben másokra (akár súlyosan) reagál. A kereszt-reaktivitásról nincsenek olyan bizonyított adatok, melyek alapján eligazíthatnánk a pácienseket a választásban.  Sajnos a halak közötti kereszt-reaktivitás elég komplex, és tudomásunk szerint nincs is pontosan definiálva. De az a tény, hogy a különböző halak eltérő családokba tartoznak, még nem zárja ki a kereszt-reaktivitás lehetőségét,

  és nincsenek definitív adatok arra vonatkozóan, hogy lesz-e klinikai keresztreakció vagy sem. Azt sem szabad elfelejteni, hogy egy sor feldolgozott ételben előfordulnak halfehérjék, ott, ahol nem is várná,, pl. a cézársalátában, és cézáröntetben, a Worcestershire mártásban, a bouillabaisse-ben, a mesterséges halkészítményekben (pl. surimi), darált húsban, grillszószban vagy a caponata-ban (szicíliai padlizsánétel).

 3. 3
  Pozitív reakcióm volt folyami rákkal szemben. Ez azt jelenti, hogy tengeri rákot fogyaszthatok?

  Folyami rák, tarisznyarák, garnéla és homár, ezek mind a Crustacea altörzsbe tartozó rákok. Amennyiben néhányra közülük kapott vizsgálati eredményt, úgy kövesse azt. Ha pozitív volt az eredmény 1-2 rákfélére, de a többi nem szerepel a választott teszt opcióban, akkor a legjobb, ha kezdetben tartózkodik mindazoktól az élelmiszerektől, melyekről nincsen adata. Ennek oka az, hogy bizonyos fehérjéik megegyeznek. Ha a tünetei már enyhültek, próbálja meg egyenként felvenni őket az étrendbe. Ha nem tapasztal semmilyen kóros hatást, úgy beillesztheti őket a rotációs étrendbe.

 4. 4
  Banánra és ananászra is pozitív volt a reakcióm. Soha nem ettem még banánt. Hogy lehetséges ez?

  Egy sor ízesített tejben, joghurtban és gyümölcslében előfordulnak. Elképzelhető az is, hogy kereszt-reaktivitás alakul ki mindkettőre. A banánnak és az ananásznak a latexéval megegyező allergén struktúrái vannak. Ha allergiás vagy túlérzékeny latexre, lehetséges a banánnal való keresztreakció. Tehát akkor is reagálhat a banánra, ha soha nem evett. A másik lehetséges forrás erre az allergénre a beltéri Benjamin füge. Ha érzékeny a növényre, akkor ne tartson ilyet a lakásában. Lehet még keresztreakció avokadóval és görögdinnyével is.

9. Gyógyszerek és kozmetikumok

 1. 1
  Pozitív reakcióm van olyan élelmiszerekre, amelyek kivonat formájában jelen vannak tablettákban és kozmetikumokban. Kerülnöm kell ezeket?

  Igen, kerülni kell az olyan kozmetikumokat, amelyekben az ImuPro teszt alapján IgG pozitívak mutatkozó élelmiszerek kivonatai vannak. A bőr is egy igen reaktív immunszerv, és azt tapasztaltuk, hogy a bőrápolók, de akár az inhalált antigének is (pl. levendula) tünetekhez vezethetnek. A környezetvédelemben szerzet gyakorlat alapján azt is tudni, hogy ha valaki érzékeny a titán-oxidra, akkor a TiO2 tartalmú kozmetikumokat és fogkrémeket is mellőzni kell.

10. Szénhidrátok és energiaszintek

 1. 1
  Atléta vagyok, és pozitívan reagáltam mindegyik gluténtartalmú gabonafélére. Aggódom, hogy a szénhidrátok elhagyása befolyással lesz az energiaszintemre és az edzésre.

  Értjük, mire gondol, de ha szervezetének a szénhidrátellátását IgG pozitív élelmiszerekkel biztosítja, akkor ez a gyulladásos folyamatoknak köszönhetően eleve az energia és a fizikai erő csökkenéséhez vezet. Van még néhány szénhidrát, amit fogyaszthat (pl. rizs, burgonya, kukorica, stb.), szénhidrát igényét ezekkel is biztosíthatja. Gluténmentes kenyeret is ehet, amennyiben nem érzékeny az élesztőre. Esetleg nagyobb adagokat és rendszeresebben kell ennie. Növelheti a protein és zsírfelvételt is magas minőségű, omega-3-ban gazdag zsírok fogyasztásával. A kalciumpótló étel-kiegészítők is jó ötlet, mivel versenyzés közben sok ásványi anyagot veszít. Atlétákkal végzett előzetes tanulmányok szerint a VO2max növekedése, a tejsavszint csökkentése, jobb regenerálódás és kedvezőbb testzsír összetétel érhető el az ImuPro étrend alapján.

11. Mi történhet, ha megváltoztatom az étrendem

 1. 1
  Mennyi időbe telik, míg az új étrend elindítása után a szervezet elkezd normalizálódni, és mennyi idő után kezdek pozitív változásokat tapasztalni?

  Ez nagymértékben függ a tünetek jellegétől. Néhány változás már két-három nap után látható, mint pl. kb. 2 kg-os testsúlycsökkenés a fölös víz távozása révén. Az emésztési tünetek három-öt nap után kezdenek javulni. Általánosságban, a páciensek beszámolói szerint három-öt nap után sokkal jobban érzik magukat. Más tüneteknél azonban, mint pl. az izületi gyulladás, vagy súlyosabb immunbetegségek, hetekbe telik, míg eredmény mutatkozik.

 2. 2
  Rosszabbodnak majd kezdetben a tüneteim, amíg a szervezetem megszabadul a mérgektől, stb.?

  Ez nagyon egyedi. Előfordulhat, de az idő többségére nem jellemző. Ezt a fajta reakciót olyanoknál tapasztaltuk, akik először mondtak le a kávéról, erős kávéfogyasztóként. Elmondásuk szerint az első héten többször fájt a fejük, de tíz nap után a fejfájások teljesen megszűntek.

 3. 3
  Ki szeretnék próbálni egy olyan élelmiszert, ami nem szerepelt a tesztben. Lehetséges ez?

  A teszt utáni első 8-10 hétben kerülni kell minden olyan élelmiszert és adalékot, ami nem szerepel a tesztben. Ezután az alábbiak szerint kell eljárni: A nem szokványos élelmiszerekkel (pl. pórsáfrány olaj, trópusi gyümölcsök és zöldségek, mint a paszternák) szembeni túlérzékenység ritka. Ha nem vizsgált élelmiszert szeretne kipróbálni, akkor jegyezzen fel minden egészségügyi problémát, ami a következő héten jelentkezik. Egyszerre csak egy ilyen élelmiszert szabad az étrendbe felvenni, így tünetek esetén tudni fogja, hogy melyik élelmiszer okozta. Ha nem jelentkezik semmilyen kóros tünet, akkor az adott élelmiszert felveheti az étrendjébe. Figyelni kell a testsúlyt is. Ha egy éjszaka alatt 1 kg-os vagy annál nagyobb növekedést tapasztal az új étel fogyasztása után, akkor valószínű, hogy reagál rá. Az ilyen testsúlyingadozás a gyulladásos válasz egyik jele. A gyulladásos válasz része a víz visszatartása, amit a mérlegen is látni.